Δημοσιεύθηκε την

Οδηγός συγκομιδής και αποθήκευσης ελαίων

sygkomidi elias master

Οδηγός συγκομιδής και αποθήκευσης ελαίων

 

sygkomidi elias1
sygkomidi elias1

 

Πότε γίνεται η συγκομιδή των ελιών;
Γενικά, η συγκομιδή και αποθήκευση των ελιών γίνεται το φθινόπωρο (Σεπτεμβρίου μέχρι Δεκέμβριο) . Η συγκομιδή μπορεί να διαφέρει γιατί εξαρτάται από το αν προορίζονται για επιτραπέζιες ελιές ή για παραγωγή λαδιού.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ώρα της συγκομιδής, αλλά τρεις βασικοί που πρέπει να έχετε κατά νου είναι η ποικιλία των ελιών, ο προορισμός τους στην αγορά και ο καιρός.

 

Ποικιλία : ο χρόνος της συγκομιδής μπορεί να ποικίλλει κατά αρκετές εβδομάδες όταν πρόκειται για ελιές που ωριμάζουν νωρίς, ελαφρώς αργά ή αργά.
Προορισμός : αν πρόκειται για την παραγωγή ποιοτικού λαδιού ή ελιών σε άλμη.
Κλίμα : ο χρόνος συγκομιδής μπορεί να ποικίλλει από το ένα έτος στο άλλο ανάλογα με τους κλιματικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ένα πολύ υγρό καλοκαίρι ή ένα φθινόπωρο με περισσότερο παγετό από το συνηθισμένο μπορεί να έχει αντίκτυπο. Η έκθεση των φυτών στον ήλιο μπορεί επίσης να επηρεάσει την ώρα της συγκομιδής.
sygkomidi elias6
sygkomidi elias6
Πώς συλλέγονται οι ελιές
Εκτός από την κατάλληλη στιγμή, είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη την τεχνική που χρησιμοποιείται για τη συγκομιδή και αποθήκευση των ελιών. Το τελικό προϊόν μπορεί να λάβει διαφορετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά με βάση την επιλεγμένη μέθοδο.

 

sygkomidi elias2
sygkomidi elias2
Με άρμεγμα : η παλαιότερη μέθοδος, με την οποία ο καρπός συλλέγεται με το χέρι, απευθείας από το δέντρο. Όταν τα δέντρα είναι ψηλά χρησιμοποιούνται σκάλες για να φτάσουν τα κλαδιά του δέντρου . Τοποθετούνται σε τελάρα ή αφήνονται να πέσουν στο έδαφος όπου έχουν τοποθετηθεί νωρίτερα ελαιοδίχτα ή ελαιόπανα . Αυτή η μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι δεν καταστρέφει τις ελιές και αποφεύγει τις διαδικασίες ζύμωσης, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο οξύτητας στο παραγόμενο λάδι και  δεν τραυματίζεται ο καρπός για τη συγκομιδή επιτραπέζιων ελιών. Όμως απαιτείται περισσότερος χρόνος για τη συγκομιδή
sygkomidi elias3
sygkomidi elias3
Με χτένισμα: Οι τσουγκράνες χρησιμοποιούνται για να «χτενίσουν» τις ελιές και πέφτουν στο έδαφος όπου έχουν τοποθετηθεί νωρίτερα ελαιοδίχτα ή ελαιόπανα. Επίσης και αυτή η μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι δεν καταστρέφει τις ελιές και αποφεύγει τις διαδικασίες ζύμωσης, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο οξύτητας στο παραγόμενο λάδι και  δεν τραυματίζεται ο καρπός για τη συγκομιδή επιτραπέζιων ελιών. Όμως απαιτείται περισσότερος χρόνος για τη συγκομιδή

sygkomidi elias4
sygkomidi elias4

Με ελαιοραβδιστικά: Τα ραβδιστικά από την άλλη πλευρά, τινάζουν τα κλαδιά της ελιάς , επιτρέποντας στον ώριμο καρπό να πέσει στα δίχτυα συλλογής. Αυτή η μέθοδος συμπληρώνεται από κάποια χειροκίνητη συγκομιδή για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνουν ελιές στα δέντρα. Χρησιμοποιείται κυρίως για παραγωγή μεγαλύτερης κλίμακας, αποδεικνύοντας ότι είναι ταχύτερο και οικονομικότερο από τις χειροκίνητες μεθόδους.

 

 

 

Μεταφορά και αποθήκευση

Μεταφορά

sygkomidi elias5
sygkomidi elias5

Προκειμένου να διατηρηθούν οι ιδιότητες των ελιών και να αποφευχθεί η καταστροφή τους στο δρόμο προς το ελαιοτριβείο , είναι σημαντικό να ακολουθούνται οδηγίες αποθήκευσης για τις ελιές που έχουν συγκομιστεί.

Οι ελιές πρέπει να τοποθετηθούν σε διάτρητα πλαστικά τελάρα και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η σύνθλιψή τους. Οι ελιές μπορούν να αποθηκευτούν στα τελάρα για έως και 24 ώρες πριν μεταφερθούν από τον ελαιώνα ελαιοτριβείο .

 

Μέσα αποθήκευσης

 

sygkomidi elias6
sygkomidi elias6

Το ελαιόλαδο : πρέπει να φυλάσσεται σε καλά κλεισμένο δοχείο ανοξείδωτο για να μην οξειδώνεται γρήγορα. Εάν το ελαιόλαδο αποθηκεύεται σε μπουκάλι, να τοποθετείτε πάντα το καπάκι στο μπουκάλι και να το διατηρείτε καλά κλεισμένο.

sygkomidi elias7
sygkomidi elias7

Οι επιτραπέζιες ελιές : πρέπει να αποθηκεύεται σε πλαστικά βαρέλια κατάλληλα για τρόφιμα. Είναι σημαντικό να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

 

Μπορείτε να βρείτε παρακάτω:

ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΑΣ MIYAKE BK65S 6,5HP ΜΕ ΔΥΝΑΜΟ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ ΜΕ ΡΟΔΕΣ

ΕΛΑΙΟΡΑΒΔΙΣΤΙΚΟ ΑΧΙΝΟΣ Υ-16 2,30m ΜΕ ΣΩΛΗΝΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΤΕΡ 250watt

ΕΛΑΙΟΡΑΒΔΙΣΤΙΚΟ VOMEX EVH12 3m 71C05

ΕΛΑΙΟPABΔIΣTIKO ΒΕΝΖΙΝΗΣ HOS215 ME ANΘΡΑΚΟΝΗΜΑΤΑ HYUNDAI 71C201

Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε την  μεγάλη ποικιλία από γεωργικά είδη ΕΔΩ και εργαλεία κήπου ΕΔΩ