Οδηγός συγκομιδής και αποθήκευσης ελαίων
Πότε γίνεται η συγκομιδή των ελιών;
Γενικά, η συγκομιδή και αποθήκευση των ελιών γίνεται το φθινόπωρο (Σεπτεμβρίου μέχρι Δεκέμβριο) . Η συγκομιδή μπορεί να διαφέρει γιατί εξαρτάται από το αν προορίζονται για επιτραπέζιες ελιές ή για παραγωγή λαδιού.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ώρα της συγκομιδής, αλλά τρεις βασικοί που πρέπει να έχετε κατά νου είναι η ποικιλία των ελιών, ο προορισμός τους στην αγορά και ο καιρός.
Ποικιλία : ο χρόνος της συγκομιδής μπορεί να ποικίλλει κατά αρκετές εβδομάδες όταν πρόκειται για ελιές που ωριμάζουν νωρίς, ελαφρώς αργά ή αργά.
Προορισμός : αν πρόκειται για την παραγωγή ποιοτικού λαδιού ή ελιών σε άλμη.
Κλίμα : ο χρόνος συγκομιδής μπορεί να ποικίλλει από το ένα έτος στο άλλο ανάλογα με τους κλιματικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ένα πολύ υγρό καλοκαίρι ή ένα φθινόπωρο με περισσότερο παγετό από το συνηθισμένο μπορεί να έχει αντίκτυπο. Η έκθεση των φυτών στον ήλιο μπορεί επίσης να επηρεάσει την ώρα της συγκομιδής.
Πώς συλλέγονται οι ελιές
Εκτός από την κατάλληλη στιγμή, είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη την τεχνική που χρησιμοποιείται για τη συγκομιδή και αποθήκευση των ελιών. Το τελικό προϊόν μπορεί να λάβει διαφορετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά με βάση την επιλεγμένη μέθοδο.
Με άρμεγμα : η παλαιότερη μέθοδος, με την οποία ο καρπός συλλέγεται με το χέρι, απευθείας από το δέντρο. Όταν τα δέντρα είναι ψηλά χρησιμοποιούνται σκάλες για να φτάσουν τα κλαδιά του δέντρου . Τοποθετούνται σε τελάρα ή αφήνονται να πέσουν στο έδαφος όπου έχουν τοποθετηθεί νωρίτερα ελαιοδίχτα ή ελαιόπανα . Αυτή η μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι δεν καταστρέφει τις ελιές και αποφεύγει τις διαδικασίες ζύμωσης, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο οξύτητας στο παραγόμενο λάδι και δεν τραυματίζεται ο καρπός για τη συγκομιδή επιτραπέζιων ελιών. Όμως απαιτείται περισσότερος χρόνος για τη συγκομιδή
Με χτένισμα: Οι τσουγκράνες χρησιμοποιούνται για να «χτενίσουν» τις ελιές και πέφτουν στο έδαφος όπου έχουν τοποθετηθεί νωρίτερα ελαιοδίχτα ή ελαιόπανα. Επίσης και αυτή η μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι δεν καταστρέφει τις ελιές και αποφεύγει τις διαδικασίες ζύμωσης, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο οξύτητας στο παραγόμενο λάδι και δεν τραυματίζεται ο καρπός για τη συγκομιδή επιτραπέζιων ελιών. Όμως απαιτείται περισσότερος χρόνος για τη συγκομιδή
Με ελαιοραβδιστικά: Τα ραβδιστικά από την άλλη πλευρά, τινάζουν τα κλαδιά της ελιάς , επιτρέποντας στον ώριμο καρπό να πέσει στα δίχτυα συλλογής. Αυτή η μέθοδος συμπληρώνεται από κάποια χειροκίνητη συγκομιδή για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνουν ελιές στα δέντρα. Χρησιμοποιείται κυρίως για παραγωγή μεγαλύτερης κλίμακας, αποδεικνύοντας ότι είναι ταχύτερο και οικονομικότερο από τις χειροκίνητες μεθόδους.
Μεταφορά και αποθήκευση
Μεταφορά
Προκειμένου να διατηρηθούν οι ιδιότητες των ελιών και να αποφευχθεί η καταστροφή τους στο δρόμο προς το ελαιοτριβείο , είναι σημαντικό να ακολουθούνται οδηγίες αποθήκευσης για τις ελιές που έχουν συγκομιστεί.
Οι ελιές πρέπει να τοποθετηθούν σε διάτρητα πλαστικά τελάρα και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η σύνθλιψή τους. Οι ελιές μπορούν να αποθηκευτούν στα τελάρα για έως και 24 ώρες πριν μεταφερθούν από τον ελαιώνα ελαιοτριβείο .
Μέσα αποθήκευσης
Το ελαιόλαδο : πρέπει να φυλάσσεται σε καλά κλεισμένο δοχείο ανοξείδωτο για να μην οξειδώνεται γρήγορα. Εάν το ελαιόλαδο αποθηκεύεται σε μπουκάλι, να τοποθετείτε πάντα το καπάκι στο μπουκάλι και να το διατηρείτε καλά κλεισμένο.
Οι επιτραπέζιες ελιές : πρέπει να αποθηκεύεται σε πλαστικά βαρέλια κατάλληλα για τρόφιμα. Είναι σημαντικό να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
Μπορείτε να βρείτε παρακάτω:
ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΑΣ MIYAKE BK65S 6,5HP ΜΕ ΔΥΝΑΜΟ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ ΜΕ ΡΟΔΕΣ
ΕΛΑΙΟΡΑΒΔΙΣΤΙΚΟ ΑΧΙΝΟΣ Υ-16 2,30m ΜΕ ΣΩΛΗΝΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΤΕΡ 250watt
ΕΛΑΙΟPABΔIΣTIKO ΒΕΝΖΙΝΗΣ HOS215 ME ANΘΡΑΚΟΝΗΜΑΤΑ HYUNDAI 71C201
Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε την μεγάλη ποικιλία από γεωργικά είδη ΕΔΩ και εργαλεία κήπου ΕΔΩ